Művelődés-, Tudomány- és Orvostörténeti Kiadványok
Folyóirat: 2020/21
Kowalak Andrzej

Kowalak Andrzej bölcsésztudományi diplomáját a Varsói Egyetem Neofilológiai Karán szerezte 2002-ben. Pályáját tolmács és szövegfordítóként folytatta saját vállalkozása keretében. Még az egyetemista időszakából szoros kapcsolatot tartott a varsói Magyar Kultúrális Intézettel, ahol filmanyagokat is készített, megalapozva az Intézet rendezvény film arhívumát. 2004-ben részt vesz a miskolci levéltáros konferencián, ahol a háború közti magyar-lengyel cserkészkapcsolatokról tart előadást.

2005-től részt vesz Miskolc és Bem József szűlővárosa, Tarnów közti baráti kapcsolatok kiépítésében. Miskolcon a Megyei Levéltár gyújteményéból feldolgozza Diósgyőr-vasgyár kultúrélet egyes megnyílvánulásait. 2014-ben Budapesten rátalált Domszky Pál szétszóródott gyűjteményének egy részére, s annak további keresésével mindmáig foglalkozik, azt rendezi és eredményesen kutatja a lengyelországi ágát is.

2015-ben tudományos előadást tartott a Diósgyőrvasgyári Turán Egyesületről, amit a Miskolci TV felvett és le is vetített,  továbbá a Herman Ottó Múzeum 2015. évkönyvében egy közleménye jelent meg az Egyesületről. Jelenleg magyar-lengyel két világháború közti kapcsolatokkal foglalkozik.