Művelődés-, Tudomány- és Orvostörténeti Kiadó
Folyóirat: 2018/16
Cím: Semmelweis 200

Title: Semmelweis 200
[Letöltés]
Szerző(k):
Rovat: Hírek, események
Kötet: 2018/17
Tartalom:

Semmelweis 200

Az Emlékév legfőbb ünnepi eseményére Semmelweis 200. születésnapját megelőző napon, 2018. június 30-án a Semmelweis Egyetemen kerül sor.

Négy közismert hazai előadó és négy világhírű szakértő (az egyetem díszdoktorai) méltatják majd munkásságát (lásd melléklet). Az ünnepségünk helyszínén a Magyar Nemzeti Bank forgalomba állítja, illetve bemutatja a kérésünkre tervezett 10.000 Ft-os emlékérmet és a Magyar Posta első napi bélyegzővel ugyancsak útjára indítja a Semmelweis emlékbélyeget.

Ezen a napon jelentetjük meg a több mint 500 oldalas, eddig soha nem látott fejezeteket is tartalmazó, hazai és nemzetközi szakértők által írt fejezetekkel a "Semmelweis 200 éve" című emlékkönyvünket.

A Szülészeti Klinikánk bejáratánál felavatjuk Madarassy István Vizitáció című szoborcsoportját, este pedig a Szent István Bazilikában orgonahangversenyt ad Prof. Dr. Borvendég János kollégánk. Az 1906-ban készült, de a II. Világháború alatt elveszett Semmelweis serleg kicsinyített, ezüst másolatát, 76 féldrágakővel rekonstruáltatjuk 3D technika segítségével.

Mind az emlékkönyvnek, mind az ezüst serlegnek, az emlékpénznek és az emlékbélyegnek egy-egy példányát ünnepélyesen szeretnénk ez alkalommal fővédnökünknek, Áder János köztársasági elnök úrnak átadni.